Natalia Morari, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a vorbit despre modul în care guvernarea actuală, condusă de Maia Sandu, gestionează comunicarea publică și prezintă datele economice. Într-un editorial intitulat „Maia, cu M de la Minciună”, Morari a adus în discuție o serie de inexactități și contradicții între declarațiile oficiale și realitatea economică.
Morari a început prin a sublinia conceptul de mitomanie, asociat cu minciuna patologică, pentru a ilustra ceea ce ea consideră a fi o practică recurentă în comunicarea guvernamentală. „Mitomania, denumită și minciuna patologică, este un simptom recunoscut în psihiatrie de peste 100 de ani. De ce vă spun toate astea? Nu vă răspundem direct, ci doar citim din ceea ce s-a mai întâmplat zilele acestea”, a spus Natalia Morari, referindu-se la declarațiile recente ale Ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.
Potrivit lui Morari, Alaiba ar fi susținut că investițiile în parcurile industriale din Republica Moldova au crescut semnificativ, de la 3,25 miliarde lei în 2021 la 4,14 miliarde lei în 2023. Ea a subliniat însă că datele oficiale dezvăluie o situație diferită, cu o scădere a investițiilor în 2023 comparativ cu anul precedent.
„Domnule Dumitru Alaiba, veselul nostru ministru al tristei noastre economii, de ce ne mințiți în așa hal? Să credem postărilor dvs. triumfaliste de pe Facebook sau raportului prezentat de ministerul dvs. și realității care ne înconjoară?”, se întreabă retoric Morari în editorialul său.
Aceasta a continuat să critice și alte aspecte ale guvernării, menționând scăderea exporturilor și dificultățile cu care se confruntă fermierii, în timp ce oficialii guvernamentali par să ignore problemele reale. În final, Natalia Morari a ridicat problema transparenței utilizării fondurilor externe primite de Republica Moldova, întrebând retoric unde au ajuns acești bani și de ce nu se reflectă în bunăstarea populației.
„Maia Sandu a venit la putere scandând – unde-i miliardul. Iar acum și noi ne întrebăm – unde-s miliardele, Maia Sandu, unde-s?”, a concluzionat Morari, lansând astfel o provocare directă la adresa guvernării actuale.